emelie-venefly-2025-03-10-alternativ

Varför får barn och unga svårkontrollerade känsloutbrott?

Som vuxen kan det kännas hopplöst när ett barn eller en ungdom får känsloutbrott och vi inte vet varför eller vad vi kan göra för att hjälpa. På fredag 14 mars kommer Emelie Venefly, psykolog hos oss på Eira, att hålla en föreläsning för våra familjehem om utagerande beteende hos barn och unga.

– Problemskapande beteenden innefattar alla typer av beteenden som människor uppvisar och som skapar problem. Det är ett brett fält eftersom det också är beroende av en kontext; vad som är problemskapande i en miljö behöver inte vara det i en annan, berättar hon.

Beteenden som kan upplevas som problematiska grundas oftast i starka känslor. Ett utagerande beteende är när ett problemskapande beteende uttrycks mot omgivningen genom att till exempel trotsa, skrika, bråka eller slåss.

I föreläsningen kommer Emelie att fokusera på de två vanligaste frågor hon får från vuxna som lever och/eller jobbar med barn och ungdomar med utagerande beteende: Varför händer det och går det att stoppa på något sätt?

– Jag vill visa hur vi kan försöka finna förståelse utifrån psykologiska teorier och beprövad erfarenhet men också genom mer anekdotiska berättelser. Vi ska också se vad den forskning som finns om utagerande beteende har att säga om hur vi kan stötta barn och unga i utvecklingen av känsloreglering.

Som Emelie konstaterar kan vi som vuxna och som professionella inte göra mer än att försöka göra vårt bästa, precis som barnen.

– Alla människor gör så gott de kan utifrån de förutsättningar de har.

_______

Föreläsningen ingår i Eiras fortbildning för att stärka familjehemmen i deras arbete. Den hålls på videolänk nu på fredag kl 10-12.

Vill du veta mer?
Kontakta Camilla Heimfors
camilla.heimfors@eirafamiljehem.se

 

Upptäck fler artiklar